- Potraviny
- Trvanlivé
- Přísady na pečení, vaření, atd.
- BIO Psyllium husk
BIO Psyllium husk
Bio Psyllium husk
Psyllium je vláknina, která se získává ze slupek semen jitrocele indického. Tyto slupky mají mimořádnou schopnost čistit trávící systém. Má schopnost nabobtnat a zvětšit svůj objem až čtyřiceti násobně, takže již velmi malé množství zaplní žaludek a vyvolá pocit sytosti. “Gelová hmota“, která vzniká tím, že psyllium pohlcuje nadbytečné tekutiny, spolehlivě odstraní škodlivé zplodiny, které se vyskytují v žaludku a ve střevech při zpracování potravin. Vláknina psyllium je velmi šetrná a nedráždí stěny žaludku a střev, takže se doporučuje lidem, kteří z důvodu citlivosti trávicího systému nemohou užívat vlákniny z otrub, celozrnných obilovin, nebo sušeného ovoce. Látky, které vznikají spojením tekutin z trávicího traktu a psyllia mají podobný efekt jako lněné semeno a mohou navíc působit regeneračně na celý trávící systém. Psyllium neobsahuje lepek, navíc není návykové, takže je vhodné k dlouhodobému užívání místo běžných projímadel, které mají vedlejší účinky.
Dávkování: 1 až 2 čajové lžičky vlákniny se rozmíchají ve vlažné vodě, či jiné tekutině a nechají se 5 minut bobtnat. Konzumuje se ráno, nebo večer před jídlem. Psyllium je možné přidat také do jogurtů, ovocných koktejlů, nebo na pečivo. Maximální denní dávka je 5 gramů. Psyllium používejte vždy s dostatkem vody, protože bez ní může paradoxně způsobit nadýmání nebo zácpu! V případě průjmů pomáhají 1 až 3 čajové lžičky psyllia k zahuštění a zvětšení střevního obsahu. Ujistěte se, že s vlákninou pijete i dostatečné množství tekutin!
Nutriční hodnoty na 100 g
Energie 195 kJ / 46 kcal; tuky 0.8 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0 g; sacharidy 7.8 g, z toho cukry 1.14 g; bílkoviny 2.8 g; sůl 0.9 g; vláknina: 84.1 g.
Země původu: Indie.