- Potraviny
- Trvanlivé
- Dochucovadla
- Octy
- Ume ocet
Ume ocet
Ume ocet
Při výrobě (fermentaci) švestiček umeboshi vzniká jako odpadní produkt červená voda ume-su, neboli umeocet. Při moderním způsobu výroby se nakládají nesušené švestky, aby zbylo více tekutiny. Z chemického hlediska ale s octem nemá nic společného. Umeocet má slanokyselou chuť a i když má v názvu slovo ocet spíše nám pokrm osolí než okyselí. Obsahuje velké množství minerálních látek, enzymů a vitamínů ve vstřebatelné podobě. Umeocet používáme v kuchyni na dochucování jakéhokoliv jídla (polévky, omáčky, luštěniny) dá se použít i do salátů a dressinků. Prostě kamkoliv dle fantazie.
Složení: Ume (japonské švestky), mořská sůl, Shisso (Perilla).
Nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota 79 kJ/11 kcal; tuky 0,30 g, z toho nasycené mastné kyseliny 0 g; sacharidy 4 g, z toho cukry 0,6 g; bílkoviny 0 g; sůl 16,10 g.
Země původu: Japonsko.