Wild & Coco BIO Čočkový tempeh 170 g

95 / Ks
Dostupnost: Na dotaz
Kód: 8594185395454
+
BIO Čočkový tempeh

Oblíbená fermentovaná pochoutka plná bílkovin v provedení WILD & COCO! K jeho výrobě využili čočku a hrách, přirozené superpotraviny blízké naší kultuře už od pradávna.

Tempeh se skvěle hodí na pečení, restování i coby proteinová složka do zeleninových karbanátků. 

Při výrobě prochází šetrnou pasterizací, aby se k vám dostal ve své nejlepší chuťové kondici.

Tempeh je původem z Indonésie, kde se vyrábí primárně z vařených a fermentovaných sójových bobů. Skrze vysoký obsah bílkovin a bohatou chuť je oblíbenou náhražkou masa a často se prodává v čisté, fermentované či uzené variantě.

Jak vzniká?

Povařené luštěniny (sója, čočka, fazole, hrách) se smíchají s fermentačním startérem obsahujícím živé bakterie. Ty se pustí do práce, během které luštěniny pokryjí ušlechtilou a pro tělo prospěšnou bílou plísní. Ta je vlastně takovým hustým myceliem, které luštěniny propojí a drží při sobě ve výsledném tvaru.

Proč jíst tempeh?

Tempeh je bohatý na bílkoviny a prebiotickou vlákninu, která vyživuje prospěšné bakterie ve střevech a pomáhá zvyšovat jejich počet. Mnohé z těchto střevních bakterií pak produkují mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které mají příznivé účinky na střeva a naše celkové zdraví.

Tempeh obsahuje minerály příznivé pro kosti včetně vápníku, hořčíku a fosforu. A co je obzvlášť kouzelné je, že fermentační proces při vzniku tempehu rozkládá antinutrienty, které mohou bránit vašemu příjmu některých z těchto minerálů. Díky tomu jsou fermentované potraviny všeobecně snadněji stravitelné a živiny, které poskytují, se nám snadněji vstřebávají.

A proč ho vyrábí z hrachu, čočky a lupiny?

 Protože varianta z hrachu, čočky a lupiny jsou české kultuře blízké odpradávna. Možná dokonce znáte pořekadlo Hrách a kroupy, to je hloupý, to my máme každý den… Podle WILD & COCO hrách je to naopak. Tyhle pra-suroviny poskytují tělu hluboké vyživení a potřebné makro i mikronutrienty.

Tak třeba taková čočka…

…je jedinečná z mnoha důvodů. Její pravidelná konzumace snižuje riziko chronických onemocnění, jako je cukrovka, obezita, rakovina a srdeční choroby. Díky bohatému obsahu ochranných rostlinných sloučenin zvaných fenoly se čočka pyšní svým antioxidačním, antibakteriálním, antivirovým a protizánětlivým účinkem a má kardioprotektivní účinek.

Čočka je bohatá na prebiotickou vlákninu, která podporuje trávicí funkce a „pohání“ prospěšné střevní bakterie. A skrze obsah folátu a draslíku poslouží srdci a při regulaci krevního tlaku a cholesterolu. Obsah železa a vitamínu B1 v čočce navíc pomáhá udržovat stálý srdeční tep.

Luštěniny mají celkově nízký glykemický index, který zpomaluje rychlost uvolňování energie do krevního řečiště, což také zlepšuje řízení krevního cukru. Navíc až třetina kalorií z čočky pochází z bílkovin, které tělo zasytí na delší dobu.

Složení:
  Bio Čočka (52%), voda, fermentační kultury.

 Nutriční hodnoty ve 100 g: energetická hodnota 756 kJ / 181 kcal; tuky 1,1 g; nasycené mastné kyseliny 1,1 g; sacharidy 30 g, z toho cukry 3,3 g; bílkoviny 12,1 g; sůl 0 g.

Skladování: tempeh skladujte v suchu a temnu při teplotě 2 – 6°C a po otevření spotřebujete do 3 dnů.

Země původu: ČR.